Przekąski na Halloween mogą być nie tylko bardzo smaczne, ale również oryginalne. W końcu tylko raz w roku przygotowujemy imprezę w tym klimacie. Przedstawiamy najlepsze i „najstraszniejsze” pomysły na przekąski!
Miotły czarownic
Miotły czarownicy przygotujemy tylko z trzech składników, a efekt będzie znakomity! Potrzebujemy następujących składników: paluszki solone, kilka plastrów miękkiego sera (na przykład Gouda) i cienki szczypiorek. W pierwszej kolejności należy przekroić każdy plasterek sera pół i ponacinać. Następnie na paluszki nawijamy ser i wiążemy szczypiorkiem. Miotły doskonale smakują podawane z sosem czosnkowym lub ostrym dipem.
Szczęki z pianek
Przekąska z piankami marshmallows to kolejny znakomity pomysł na imprezowy przysmak. Warto wybrać białe pianki – będą prezentować się znacznie lepiej niż różowe. Wykonanie jest bardzo proste, należy pociąć jabłko na grube plasterki, posmarować płynną czekoladą lub miodem i ułożyć pianki – warto je pokroić na kilka małych części.
Nadziewane papryki
Nadziewane papryki to znakomity pomysł na danie niemal na każdą okazję. Podczas przygotowywania posiłku na imprezę halloweenową, warto wybrać duże warzywa i wyciąć na kształt lampionu. Farsz może być dowolny – zarówno mięsny, jak i wegetariański. Papryki wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż będą miękkie.
Wesołe duszki
Wesołe duszki na patyku nie dość, że są pyszne, bardzo słodkie to jeszcze pięknie prezentują się na stole. Do ich przygotowania będą potrzebne wafelki ryżowe, biała czekolada plastyczna, cukier puder, pisak do ciast i czarne perełki do dekoracji. Wafelki ryżowe kroimy na mniejsze części i modelujemy tak, aby powstały kuleczki. Można dodać do wafelków odrobinę miodu, by dobrze się lepiły. Do każdej należy włożyć patyczek. Białą czekoladę plastyczną rozwałkowujemy, posypujemy cukrem pudrem i wycinamy koła. Czekoladowy placuszek owijamy wokół wafelka na patyku, by powstała falbanka. Za pomocą dekoracyjnych perełek możemy stworzyć oczy, a z pisaków usta. Więcej pysznych przepisów można znaleźć na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl.