Szaszłyki z indyka to bardzo pyszna potrawa, która wyróżnia się atrakcyjną formą podania. Kawałki mięsa nabite razem z kawałkami warzyw na wykałaczkę, tworzą kolorowe i apetyczne, a przy tym zdrowe danie, po które chętnie sięgają nawet największe niejadki.
Kolorowy talerz – indyk, pieczarki, kolorowa papryka
Kolorowy talerz to łatwy przepis na szaszłyki z indykiem oraz z zieloną, czerwoną i żółtą papryką. Z podanych składników otrzymamy 10 szaszłyków, które możemy upiec zarówno na grillu, jak i w piekarniku, a nawet usmażyć na patelni grillowej. Danie podane z ryżem będzie idealne na obiad, natomiast szaszłyki jedzone bez żadnych dodatków mogą stanowić atrakcyjną formę przekąski nawet dla dzieci.
Składniki:
- pierś z indyka pokrojona w dużą kostkę – ok 300 gram
- kolorowa papryka – 5 sztuk
- 20 sztuk pieczarek
- cebula
- mieszanka przypraw do grilla
Wykonanie:
- Pokroić paprykę i cebulę na spore kawałki.
- Umyć pieczarki. Poobcinać nogi zostawiając same kapelusze.
- Pokrojone w kostkę mięso przyprawić mieszanką do grilla. Nabijać na długą wykałaczkę po kolei paprykę czerwoną, indyka, cebulę, pieczarkę
- Należy powtarzać czynność nabijając za każdym razem inny kolor papryki. Całość upiec lub usmażyć. Podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym.
Szaszłyki z indyka z boczkiem
Ta wersja szaszłyków jest zdecydowanie bardziej tłusta i syta od poprzedniego warzywnego wariantu. Dodatek boczku powoduje, że mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach. Przygotowana marynata sprawi natomiast, że smak i aromat całego dania jest bardzo intensywny. Przepis również należy do bardzo prostych w wykonaniu dań. Z podanej Porcji przygotujemy obiad dla 4 osób.
Składniki:
- 30 dag boczku
- 30 dag indyka
- dowolne warzywa – cukienia, bataty, papryka, ugotowane kolby kukurydzy
- przyprawy
- cytryna, czosnek
- oliwa
- cebula
Wykonanie:
- Przygotować marynatę mieszając pieprz i sól albo przyprawę do grilla z dwoma łyżkami oliwy, łyżką soku z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
- Mięso z indyka pokroić w kostkę.
- Tak przygotowaną marynatę wymieszać z mięsem i pozostawić na około godzinę w lodówce.
- W tym czasie pokroić warzywa w dużą kostkę. Jeżeli używamy kukurydzy to musi być ugotowana a następnie pokrojona.
- Boczek pokroić w kostkę tych samych rozmiarów, co mięso z indyka.
- Nabijać na wykałaczki kolejno indyka, boczek, cebulę, kolbę kukurydzy, bataty, cukinię i paprykę.
Szaszłyki piec w piekarniku albo na grillu. Można także wrzucić do marynaty również boczek i warzywa. W ten sposób przygotowane szaszłyki będą charakteryzować bardzo intensywnym smakiem. Szaszłyki najlepiej podawać z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórka. W ten sposób stworzymy kompletny, pełnowartościowy obiad albo kolację.
Przepisy zamieszczone w artykule to ciekawe pomysły na szaszłyki, które można przyrządzić zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Dzięki takiej możliwości możemy cieszyć się przekąską w takiej formie cały rok. Nie bójmy się także eksperymentować tworząc szaszłyki z indyka będące połączeniem tego mięsa i różnokolorowych, dowolnie wybranych warzyw.