Indyk na patyku z pieczarkami i kolorową papryką

Szaszłyki z indyka to bardzo pyszna potrawa, która wyróżnia się atrakcyjną formą podania. Kawałki mięsa nabite razem z kawałkami warzyw na wykałaczkę, tworzą kolorowe i apetyczne, a przy tym zdrowe danie, po które chętnie sięgają nawet największe niejadki.

Kolorowy talerz – indyk, pieczarki, kolorowa papryka

Kolorowy talerz to łatwy przepis na szaszłyki z indykiem oraz z zieloną, czerwoną i żółtą papryką. Z podanych składników otrzymamy 10 szaszłyków, które możemy upiec zarówno na grillu, jak i w piekarniku, a nawet usmażyć na patelni grillowej. Danie podane z ryżem będzie idealne na obiad, natomiast szaszłyki jedzone bez żadnych dodatków mogą stanowić atrakcyjną formę przekąski nawet dla dzieci.

Składniki:

  • pierś z indyka pokrojona w dużą kostkę – ok 300 gram
  • kolorowa papryka – 5 sztuk
  • 20 sztuk pieczarek
  • cebula
  • mieszanka przypraw do grilla

Wykonanie:

  1. Pokroić paprykę i cebulę na spore kawałki.
  2. Umyć pieczarki. Poobcinać nogi zostawiając same kapelusze.
  3. Pokrojone w kostkę mięso przyprawić mieszanką do grilla. Nabijać na długą wykałaczkę po kolei paprykę czerwoną, indyka, cebulę, pieczarkę
  4. Należy powtarzać czynność nabijając za każdym razem inny kolor papryki. Całość upiec lub usmażyć. Podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym.

Szaszłyki z indyka z boczkiem

Ta wersja szaszłyków jest zdecydowanie bardziej tłusta i syta od poprzedniego warzywnego wariantu. Dodatek boczku powoduje, że mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach. Przygotowana marynata sprawi natomiast, że smak i aromat całego dania jest bardzo intensywny. Przepis również należy do bardzo prostych w wykonaniu dań. Z podanej Porcji przygotujemy obiad dla 4 osób.

Składniki:

  • 30 dag boczku
  • 30 dag indyka
  • dowolne warzywa – cukienia, bataty, papryka, ugotowane kolby kukurydzy
  • przyprawy
  • cytryna, czosnek
  • oliwa
  • cebula

Wykonanie:

  1. Przygotować marynatę mieszając pieprz i sól albo przyprawę do grilla z dwoma łyżkami oliwy, łyżką soku z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
  2. Mięso z indyka pokroić w kostkę.
  3. Tak przygotowaną marynatę wymieszać z mięsem i pozostawić na około godzinę w lodówce.
  4. W tym czasie pokroić warzywa w dużą kostkę. Jeżeli używamy kukurydzy to musi być ugotowana a następnie pokrojona.
  5. Boczek pokroić w kostkę tych samych rozmiarów, co mięso z indyka.
  6. Nabijać na wykałaczki kolejno indyka, boczek, cebulę, kolbę kukurydzy, bataty, cukinię i paprykę.

Szaszłyki piec w piekarniku albo na grillu. Można także wrzucić do marynaty również boczek i warzywa. W ten sposób przygotowane szaszłyki będą charakteryzować bardzo intensywnym smakiem. Szaszłyki najlepiej podawać z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórka. W ten sposób stworzymy kompletny, pełnowartościowy obiad albo kolację.

Przepisy zamieszczone w artykule to ciekawe pomysły na szaszłyki, które można przyrządzić zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Dzięki takiej możliwości możemy cieszyć się przekąską w takiej formie cały rok. Nie bójmy się także eksperymentować tworząc szaszłyki z indyka będące połączeniem tego mięsa i różnokolorowych, dowolnie wybranych warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj